In memoriam – Bluesman Ton van Tilburg

In memoriam – Bluesman Ton van Tilburg

Door Peter Nooten

Zaterdag aanstaande gaan we voorgoed afscheid nemen van een markante man die vrijwel bij elke Dongenaar bekend is. Ton is actief geweest bij verschillende organisaties in Dongen. Ook in Tilburg bij stichting Amarant was hij vrijwilliger en daar genoot hij erg van. Maar zijn grootste passie was, naast zijn gezin en kleinkinderen toch vooral muziek en met name bluesmuziek. Ruim dertig jaar was hij een bezielende kracht bij Blues Promotion Dongen. Hier was hij als grafische vormgever van grote waarde en kon hij zijn passie voor de bluesmuziek combineren.

Hij was nog maar amper met pensioen toen hij ziek werd en dit werd een taai gevecht voor hem vooral omdat de gecompliceerde kwaal niet gevonden kon worden. Talloze onderzoeken en ziekenhuisverblijven konden hier weinig aan veranderen. En beetje bij beetje leverde hij in totdat er echt niets meer viel in te leveren.

Twee jaar geleden nam zijn zoon Sander zijn taak bij Blues Promotion Dongen over, vooral ook om wat verjonging in te voeren maar ook omdat zijn vader Ton het niet meer kon opbrengen. Hij kon ook niet meer bij de maandelijkse optredens aanwezig zijn. Wat hem erg pijn deed, soms kwam hij nog wel eens naar de Gouden Leeuw om bij de voorbereidingen aanwezig te zijn. Tevens kon hij dan ook nog genieten om iedereen bezig te zien en de aangekomen muzikanten mee te begroeten. Maar als het dan zover was dat het ‘showtime’ werd en de mensen binnen kwamen, dan was hij niet meer bij machte om te blijven. Dit deed hem erg zeer omdat hij zo kon uitkijken en genieten van die concerten.

En ook de ontmoetingen met de vele bekende blues liefhebbers die hij in al die jaren had leren kennen. Hij liep dan ook vaak zo trots als een pauw rond en genoot als het publiek uit hun dak ging. Altijd zijn camera in de aanslag om mooie plaatjes te schieten van de artiesten en publiek. Veel van die mooie momenten die hij vastlegde zijn nog te zien in de zaal van de Gouden Leeuw. Fotograferen was zijn vak en je bent pas een goede vakman als je verliefd bent op je werk.

Ook genoot hij als we naar andere optredens of festivals gingen om nieuwe indrukken op te doen, maar dat moest hij al eerder opgeven omdat de energie als maar afnam. Zijn wereld werd telkens kleiner en kleiner. Het geluk met zijn vrouw en kinderen en vooral zijn kleinkinderen was nu thuis het belangrijkste voor hem.

Zaterdag 16 juni gaan we definitief afscheid van Ton nemen uiteraard zullen we zijn lievelingsmuziek laten klinken, maar het gemis zal dit niet wegnemen maar wel dragelijker. En zeker zal dit Blues Promotion Dongen nog meer motiveren om de blues ‘Keeping Alive’ te houden.

Blues Promotion Dongen

Informatie over de dienst

U kunt afscheid nemen van Ton in het uitvaartcentrum van coöperatie DELA, Groenstraat 14a te Dongen, op donderdag 14 juni van 18.30 tot 19.30 uur.

De afscheidsdienst wordt gehouden op zaterdag 16 juni om 13.45 uur in Aula Atrium van het crematorium, Karel Boddenweg 5 te Tilburg. Daarna zal in besloten kring de begrafenis plaatsvinden.

Na afloop van de afscheidsdienst bent u uitgenodigd voor een samenzijn in Zaal De Gouden Leeuw, St. Josephstraat 107 te Dongen.

Bestel je ticket(s) online